Napenergia


Földünk tűrőképessége és hagyományos energiahordozóink mennyisége véges!

Az utolsó 100 évben több energiát használtunk fel, mint az előző generációk összesen. Ráadásul energiaszükségletünket ma még többnyire az évmilliók során konzerválódott fosszilis energiahordozók (földgáz, olaj, szén) kibányászásával és eltüzelésével elégítjük ki. Ez kettős veszéllyel jár: súlyosan szennyezi környezetünket, és reális közelségbe hozza a készletek kimerülését. Ha ezt tovább folytatjuk, a következő generációk jövőjét veszélyeztetjük. A következmények azonban már ma is érezhetők: pusztuló természet, egyre növekvő energiaárak.

Létezik azonban egy energiaforrás, mely kimeríthetetlen mennyiségű, környezetbarát, és INGYEN áll rendelkezésünkre! 


Földünk fenntartható fejlődésének feltétele, hogy változtassunk energiapolitikánkon. Ez energiatakarékosságot, illetve a megújuló energiák, a NAPENERGIA fokozottabb felhasználását jelenti. A Nap kimeríthetetlen energiaforrás. Sugárzásából a földfelszín részesedése több ezerszeresen meghaladja a Föld jelenlegi energiaigényét.

  A napenergia közvetlen hasznosítását Magyarország meteorológiai adottságai is lehetővé teszik. Magyarországon derült idő esetén a napsugárzás teljesítménye eléri az 1000 W/m2 értéket. Egy négyzetméter felületre megközelítoleg 1300 kWh energia érkezik a napból.

 

Óvjuk környezetünket, kíméljük pénztárcánkat: hasznosítsuk a földi életet létrehozó és tápláló Nap energiáját!


A napsugárzás napkollektorokkal közvetlenül felhasználható hőenergiává alakítható át. Napkollektorokat már a múlt században is alkalmaztak, a technika azóta tökéletesedett, és mára kifejlesztették a magas hatásfokú, megbízható, hosszú élettartamú kollektorokat. A fejlett országok többségében - ott is, ahol a meteorológiai adottságok kedvezőtlenebbek - a napkollektorokat a hagyományos épületgépészeti termékekhez hasonlóan, magától értetődő természetességgel alkalmazzák.

A napenergia-hasznosító rendszer egyszeri beruházást igényel, de utána segítségével szinte ingyen, számottevő üzemeltetési költség nélkül fedezhetjük energiaszükségletünk jelentős részét. A korszerű napkollektorok élettartama 20-25 év, és a napkollektorok az évek során nem emelik az általuk előállított energia árát.

A napenergia egész évben rendelkezésre áll. A jó minőségű napkollektorok még a gyengébb, szórt napsugárzást is képesek hasznosítani, ezért nemcsak nyáron, hanem a téli félévben is alkalmazhatók.
Egy négyzetméter kollektor felülettel átlagos körülmények esetén a nyári félévben napi 2-2,5 kWh, a téli félévben napi 0,5-1,5 kWh energia hasznosítható.

Az egyre emelkedő energiaárak figyelembevételével kijelenthető, hogy vétek ekkora energiamennyiséget veszni hagyni.