GINOP pályázat képek

01

Centrum Kávézó és Pizzéria

A PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.2.4-16-2018-03304

     -  Támogatói okirat
     -  Tájékoztató tábla
     -  Galéria

Warning !

hello admin
indonesian defacer here !
your security low
your server low
your faces low :v
 

regards,
Xpronator2 

Kapcsolatok

Borondics Dénes
ügyvezető

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
telefon: +36 20 345 6917 

Épületfűtés

Az épületek fenntartási költségei között általában a legnagyobb tételt a fűtés jelenti. Ezért joggal merül fel az igény és a kérdés: Miért érdemes napkollektorral fűteni?

Általánosságban elmondható, hogy csak napkollektorokkal fűteni nem lehet, de rá lehet segíteni a hagyományos fűtési rendszerek üzemére. A napsütés döntően a nyári félévben, a fűtési hőszükséglet pedig a téli félévben jelentkezik. Sajnos a nyári hőmennyiség nem tárolható el a téli félévre, ezért a napkollektorok elsősorban az átmeneti időszakokban, ősszel és tavasszal alkalmasak a fűtésrásegítésre.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy 1m² napkollektor felülettel 4-5 m² épület fűtésére lehet hatékonyan rásegíteni. Az ilyen aránnyal megvalósított rendszerek március-árilisban, illetve szeptember-októberben közel 100%-ban fedezni tudják az épületek hőveszteségét. Természetesen a kollektoroknak napos időjárás esetén november és február között is van hasznos teljesítményük, de ebben az időszakban a fűtési hőszükséglet döntően a hagyományos fűtési rendszerrel fedezhető. 


 A napkollektoros fűtésrásegítést az alábbi szempontoknak megfelelő épületek esetében célszerű alkalmazni:

  1. Az épület az átlagosnál jobban hőszigetelt, így hővesztesége minimális.
     
  2. Az épület a passzív napenergia-hasznosítás szempontjainak megfelelően épült, vagyis tájolása, üvegezett felületei, és   az alkalmazott szerkezeti anyagok miatt maga az épület is maximálisan hasznosítja a napsugárzást.
     
  3. Az épület alacsony hőmérsékletű, központi melegvizes fűtéssel rendelkezik. Ilyen a padló-, vagy falfűtés és az alacsony hőmérsékletű radiátoros fűtés. 

A napkollektoros épületfűtő rendszerek jellemzője a viszonylag nagy kollektorfelület. Ezek akkor alkalmazhatók gazdaságosan, ha a kollektorokkal hasznosítható energiát egész évben, tehát nyáron is fel tudjuk használni. Ezért az ilyen rendszerek általában előállítanak használati-melegvizet is, de a legjobb kihasználtság akkor érhető el, ha az épülethez tartozik pl. egy szabadtéri úszómedence, melynek nyáron is nagy a hőigénye.

Az ilyen kombinált használati-melegvíz készítő, épület- és medence fűtő napkollektoros rendszerek gondos épületgépészeti tervezést igényelnek. A fűtővíz előremenő hőmérsékletét célszerű a külső hőmérséklet függvényében szabályozni. Jellemzője ezeknek a rendszereknek a viszonylag nagy méretű, fűtési puffertároló is. Ez családi házak esetében általában 1-3m3 térfogatú, hőszigetelt tartály, mely napi tárolásra alkalmas. Így biztosítható az, hogy átmeneti időszakban, a napközben kollektorokkal felfűtött puffertartályból fedezhető az épület napsütésmentes időszakban (este, éjszaka, reggel) jelentkező hőigénye.

További cikkeink...