Napelemes rendszerek


Elektromos áram

 

A napelem a napenergiát közvetlenül elektromos árammá alakító készülék. A nyert áram kétféle rendszerben hasznosítható. Egyrészt akkumulátorra kapcsolható. Ilyenkor független a ház elektromos hálózatától, és akkor működik, ha kellő energia gyűlt össze. A másik megoldás, amikor a napelemeket közvetlenül az elektromos hálózatba, a villanyóra elé kötik be egy ún. áram-szinkronizálón keresztül. Így a napelem rásegít az elektromos művek által szolgáltatott áramra, ami csökkenti a költségeket. Nyáron akár bevételhez is juthatunk általa, mivel a helyi áramszolgáltató megvásárolja a napenergiából származó áramot. Nyugat-Európában a piaci ár háromszorosát fizetik az így megtermelt áramért a háztartásoknak. Egy normál lakás áramigényéhez mért napelemes rendszer kiépítése kb. 2 millió forint. Társasház esetében a fajlagos költség lakásonként egymillió forintra csökkenhet.


Hálózatba visszatöltő rendszer

 

Meglévő elektromos hálózatra kapcsolva a nappal termelt, fel nem használt áramot a helyi áramszolgáltató megvásárolja, ennek mennyiségét egy ad-vesz mérős digitális villanyóra méri.

Sziget rendszer

 

A napelemekkel termelt, fel nem használt áramot akkumulátorokban tároljuk. A rendszer különösen ajánlott olyan helyeken, ahol a hálózatos áramszolgáltatás nem, vagy csak nagyon nagy költségek árán építhető ki (pl. tanyák, erdészházak)